Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13)
magazyn kulinarny Polska 2021
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W kolejnym odcinku programu widzowie dowiedzą się, co angielskiego królowało na polskim stole. Pierwszą potrawą jest zupa Windsor, a drugą kanapki według przepisu Marii Disslowej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 14:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 15:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 15:20