Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7)
magazyn kulinarny Polska 2021
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Na wystawnych balach, które uświetniali przedstawiciele wyższych sfer, serwowano starannie przygotowane dania. Arystokraci raczyli się cielęciną w tuńczykowym sosie, nazywaną fałszywym łososiem. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 2 czerwca za 10 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Na wystawnych balach, które uświetniali przedstawiciele wyższych sfer, serwowano starannie przygotowane dania. Arystokraci raczyli się cielęciną w tuńczykowym sosie, nazywaną fałszywym łososiem. Na stołach podczas przyjęć gościł też jesiotr w sosie grzybowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 8:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - środa, 28 maja 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - czwartek, 29 maja 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - piątek, 30 maja 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - środa, 4 czerwca 8:50