Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Codzienne menu i burzliwe życie zaplecza w dwudziestoleciu międzywojennym w kultowej powieści 'Zaklęte rewiry' umieścił Henryk Worcell. Inspiracją były autentyczne anegdoty z restauracji U Wróbla. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Umiarkowane ceny, codzienne menu i burzliwe życie zaplecza w dwudziestoleciu międzywojennym w kultowej powieści "Zaklęte rewiry" umieścił Henryk Worcell, a właściwie Tadeusz Kurtyka. Inspiracją były autentyczne przypadki i anegdoty z modnej wtedy restauracji U Wróbla, którą chętnie odwiedzał m.in. Franciszek Fiszer, filozof bez teki i niezrównany pieczeniarz, nieustannie dający preteksty do barwnych opowieści, które staną się kanwą tego odcinka programu. Nie zabraknie w nim przepisów na dania, które przeszły do historii, choćby flaki po warszawsku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 14:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 15:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 14:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 16:30