Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1)
magazyn kulinarny Polska 2021
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z 'Oszczędnej kuchni. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać' Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z broszury '200 potraw z ziemniaków'. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 29 października za 10 dni |
15:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z publikacji "Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać" autorstwa doktora Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z bestsellerowej w okresie I wojny światowej broszury "200 potraw z ziemniaków".
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 15:10