Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1)
magazyn kulinarny Polska 2021
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z 'Oszczędnej kuchni. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać' Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z broszury '200 potraw z ziemniaków'. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 23 maja za 8 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z publikacji "Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać" autorstwa doktora Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z bestsellerowej w okresie I wojny światowej broszury "200 potraw z ziemniaków".
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 8:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 8:55
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - środa, 28 maja 8:55