Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Prowadzący zaprezentuje widzom przepis pochodzący z grudziądzkiej książki kucharskiej wydanej w 1915 roku. Powstała na podstawie receptur przesyłanych przed gospodynie domowe na konkurs. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 31 października za 13 dni |
15:10 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Tym razem prowadzący zaprezentuje widzom przepis pochodzący z grudziądzkiej książki kucharskiej wydanej w 1915 roku. Powstała na podstawie receptur przesyłanych przed gospodynie domowe na konkurs organizowany przez Gazetę Grudziądzką. Można w niej znaleźć m.in. zupę z korbala, czyli zupę z dyni czy speckkuchen - bułeczki ze słoniną. Ta druga potrawa pochodzi z książki "Kuchnia polska - niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich" opublikowanej w Toruniu w 1885 roku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - środa, 29 października 15:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 15:10