Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
|---|---|
| W skrócie: | Kuchnię zaboru austriackiego ukształtowały dwie książki. Szczególną popularność zyskało dzieło "Wiener Koch und Wirtfschafts". W tamtym czasie lubiano spożywać kluseczki gałuszki/hałuski. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| czwartek, 30 października za 6 dni |
15:10 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W tym odcinku przedstawiamy kuchnię zaboru austriackiego. Ukształtowały ją dwie książki. Jedna polska, druga austriacka. Bardziej popularna była jednak książka kucharska "Wiener Koch und Wirtfschafts". W tamtym czasie lubiano spożywać kluseczki gałuszki/hałuski. Druga potrawa - zrazy a la Esterhazy - pochodzi z innej książki, "Kucharz krakowski" autorstwa Marii Gruszeckiej, opublikowanej w 1892 roku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski
reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - środa, 29 października 15:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 15:10
