Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W kwietniu 1938 roku odbyły się w Polsce Dni Kolonialne. Tęsknota naszych rodaków za egzotyką przejawiała się m.in. poprzez propagowanie przypraw i potraw pochodzących z odległych krajów. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W kwietniu 1938 roku odbyły się w Polsce Dni Kolonialne pod patronatem gen. Kazimierza Sosnkowskiego. Tęsknota Polaków za egzotyką przejawiała się m.in. poprzez propagowanie przypraw i potraw pochodzących z odległych krajów. Jednym z wyobrażeń na temat tego, jak smakuje egzotyka, jest sos kabulski. Zazwyczaj podawano z nim gotowane parówki. Maria Diesslowa wyjawia czytelnikom w swojej książce, opublikowanej w 1930 roku, co to są bakłażany. Widzowie poznają pochodzący z niej przepis na pyszne danie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16) - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20) - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21) - magazyn kulinarny - środa, 29 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22) - magazyn kulinarny - czwartek, 30 maja 9:35