Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski | 
|---|---|
| W skrócie: | W kwietniu 1938 roku odbyły się w Polsce Dni Kolonialne. Tęsknota naszych rodaków za egzotyką przejawiała się m.in. poprzez propagowanie przypraw i potraw pochodzących z odległych krajów. | 
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja | 
| poniedziałek, 10 listopada za 6 dni  | 
                    13:05 | TVP Historia 2 | 
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W kwietniu 1938 roku odbyły się w Polsce Dni Kolonialne pod patronatem gen. Kazimierza Sosnkowskiego. Tęsknota Polaków za egzotyką przejawiała się m.in. poprzez propagowanie przypraw i potraw pochodzących z odległych krajów. Jednym z wyobrażeń na temat tego, jak smakuje egzotyka, jest sos kabulski. Zazwyczaj podawano z nim gotowane parówki. Maria Diesslowa wyjawia czytelnikom w swojej książce, opublikowanej w 1930 roku, co to są bakłażany. Widzowie poznają pochodzący z niej przepis na pyszne danie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- 
        
        Jerzy Grabowski
        reżyseria
     
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - dziś, 4 listopada 13:00
 - Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 15:10
 - Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 15:10
 - Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 15:10
 - Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 11:50
 - Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - środa, 12 listopada 15:10
 - Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - czwartek, 13 listopada 15:10
 - Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 13:20
 - Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 listopada 13:10
 
