Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Odcinek poświęcony gustom kulinarnym poetów i pisarzy dwudziestolecia międzywojennego. Zalicza się do nich m.in. Juliana Tuwima, Kazimierza Przerwę-Tetmajera czy Antoniego Słonimskiego. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 27 maja za 11 dni |
15:20 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Odcinek poświęcony gustom kulinarnym poetów i pisarzy dwudziestolecia międzywojennego. Zalicza się do nich m.in. Juliana Tuwima, Kazimierza Przerwę-Tetmajera, Antoniego Słonimskiego, Jana Lechonia, Kazimierza Wierzyńskiego czy Jarosława Iwaszkiewicza. Staną się oni przewodnikami po kultowych i tych mniej znanych kawiarniach oraz restauracjach międzywojnia. Tym razem Łukasz Modelski zaproponuje smakowitą podróż naznaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem omawianej epoki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 18:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16) - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20) - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 15:20