Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14)
magazyn kulinarny Polska 2021
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Maria Ochorowicz-Monatowa i Maria Disslowa stworzyły nowoczesną kuchnię dwudziestolecia, nadążającą za wyzwaniami czasu. W tym odcinku znajdzie się m.in. ich przepis na kurczaka w śmietanie. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Maria Ochorowicz-Monatowa i Maria Disslowa stworzyły nowoczesną kuchnię dwudziestolecia, nadążającą za wyzwaniami czasu. To właśnie przepisy z ich książek zostaną zaprezentowane w tym odcinku programu: m.in. na pyszne placki ziemniaczane i kurczaka w śmietanie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 14:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 14:15