Kuchnia dwudziestolecia: Co jadają dyplomaci? Elegancja tuż przed wojną (24)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
|---|---|
| W skrócie: | W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską-Arciszewską. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. Na stołach pojawiały się tartinki i sardynki z puszki obok zupy rakowej oraz nowoczesne koktajle, w towarzystwie zmrożonej wódki. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską - Arciszewską. Bywali tam goście z Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Często w lokalu można było zobaczyć m.in. ministra Józefa Becka, z którymś z zagranicznych polityków. W programie pojawią się przepisy na wykwintne przekąski kuchni międzywojnia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski
reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 13:00
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 listopada 13:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 11:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - środa, 12 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - czwartek, 13 listopada 15:10
