Kuchnia dwudziestolecia: Co jadają dyplomaci? Elegancja tuż przed wojną (24)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską-Arciszewską. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. Na stołach pojawiały się tartinki i sardynki z puszki obok zupy rakowej oraz nowoczesne koktajle, w towarzystwie zmrożonej wódki. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską - Arciszewską. Bywali tam goście z Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Często w lokalu można było zobaczyć m.in. ministra Józefa Becka, z którymś z zagranicznych polityków. W programie pojawią się przepisy na wykwintne przekąski kuchni międzywojnia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1) - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 14:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3) - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 15:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 maja 15:15
- Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6) - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 14:25
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 16:30