Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)
| Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
|---|---|
| W skrócie: | W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Odbędziemy podróż w czasie. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 19 listopada za 12 dni |
13:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Autorzy pokazują, jak przyrządzano duszone nereczki i szczupaka z cielęciny. O "fałszywych" potrawach pisała Maria Disslowa w książce "Jak gotować". Twierdziła, że to nie tylko zastępowanie dobrych produktów złymi, ale też zamienienie jednych potraw na inne.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski
reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8) - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 listopada 13:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 11:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11) - magazyn kulinarny - środa, 12 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - czwartek, 13 listopada 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 13:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 listopada 13:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 18 listopada 16:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 20 listopada 15:10
