x
Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)

Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)

magazyn kulinarny Polska 2021   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Odbędziemy podróż w czasie.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 22 maja
za 6 dni
15:10 TVP Historia 2

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Autorzy pokazują, jak przyrządzano duszone nereczki i szczupaka z cielęciny. O "fałszywych" potrawach pisała Maria Disslowa w książce "Jak gotować". Twierdziła, że to nie tylko zastępowanie dobrych produktów złymi, ale też zamienienie jednych potraw na inne.