Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Odbędziemy podróż w czasie. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 22 maja za 6 dni |
15:10 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Autorzy pokazują, jak przyrządzano duszone nereczki i szczupaka z cielęciny. O "fałszywych" potrawach pisała Maria Disslowa w książce "Jak gotować". Twierdziła, że to nie tylko zastępowanie dobrych produktów złymi, ale też zamienienie jednych potraw na inne.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12) - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 18:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13) - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20) - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21) - magazyn kulinarny - środa, 29 maja 15:20