x
Kuchnia dla odważnych (3/8)

Kuchnia dla odważnych (3/8)

magazyn kulinarny Polska 2019   b.o.
W skrócie:Prowadzący odwiedza w Łodzi właściciela studia tatuażu. Na śniadanie Walenty serwuje wątróbkę smażoną z cebulą. Mężczyźni wybierają się też na halę targową w poszukiwaniu składników na czerninę.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Walenty Kania wraz z widzami odkrywa nowe, odważne smaki. W kuchni eksperymentuje z przyjaciółmi z różnych stron Polski i pokazuje, co jeszcze można zjeść. Odwiedza krakowskich fanów zdrowego odżywiania, których karmi robakami. Razem z przyjacielem z Katowic przyrządza szwedzkiego kiszonego śledzia, a także wyrusza w podróż do zarania polskiej cywilizacji - Biskupina. Tam odnajduje smaki prymitywnej kuchni słowiańskiej.

Prowadzący jedzie do Łodzi, żeby odwiedzić swojego przyjaciela Tomka, który jest właścicielem studia tatuażu. Na powitalne śniadanie Walenty serwuje "kawior po żydowsku", czyli wątróbkę smażoną z cebulką i z majonezem podaną na chałce. Śniadanie przyrządzane jest na jednej z łódzkich ławek. Tomek namawia Walentego na zrobienie sobie pierwszego tatuażu. Następnie przyjaciele wybierają się na halę targową w poszukiwaniu składników na czerninę. Potrzebują krwi z prosiaka, kiszki oraz podrobów na grilla. Walenty szykuje danie w starej łódzkiej fabryce, do której zaprasza swoich kolegów z punkowego zespołu Royal Spirit.

Zobacz także