Krótka historia jedzenia: Mięsożercy (1)
(Eat: The Story of Food: Carnivores)
W skrócie: | Historia mięsa - to dzięki niemu jesteśmy ludźmi. Powiększyło nasze mózgi, skurczyło jelita. Sprawiło, że zostaliśmy myśliwymi. Od początku historii nigdy nie mamy go dość. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Zrealizowana z rozmachem opowieść o rozwoju sztuki kulinarnej - od momentu, gdy nasi przodkowie po raz pierwszy upiekli mięso w ognisku, po czasy współczesne, kiedy nawet struktura czipsów ziemniaczanych udoskonalana jest przez sztab ekspertów w specjalnych laboratoriach. Przedstawiając historię jedzenia, twórcy programu pokazują, jaki wpływ miała ona na naszą cywilizację i poszczególne kultury. Każdy odcinek poświęcony jest innemu zagadnieniu - od mięsa po tzw. śmieciowe jedzenie - omawianemu przez uznanych szefów kuchni, ekspertów i naukowców. W programie występują m.in. José Andrés, Graham Elliot, Padma Lakshmi, Nigella Lawson, Nobuyuki Matsuhisa, Andrew F. Smith i Richard Wrangham.
W tym odcinku
Historia mięsa - to dzięki niemu jesteśmy ludźmi. Powiększyło nasze mózgi, skurczyło jelita. Sprawiło, że zostaliśmy myśliwymi. Ukształtowało nasze rodziny. A hamburgery dały nam marzenia. Od początku historii nigdy nie mamy go dość. Dzięki nienasyconemu apetytowi człowiek pokonał prehistoryczne bestie oraz zmienił kształt łańcucha pokarmowego, a w rezultacie całego środowiska.