Krótka historia jedzenia: Grzeszne przyjemności (6)
(Eat: The Story of Food: Guilty Pleasures)
W skrócie: | W XX wieku jedzenie zmieniło się tak bardzo, że nasi pradziadkowie mieliby problem z rozpoznaniem znanych sobie produktów. Dziś poświęcamy jedzeniu mniej czasu niż kiedykolwiek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Zrealizowana z rozmachem opowieść o rozwoju sztuki kulinarnej - od momentu, gdy nasi przodkowie po raz pierwszy upiekli mięso w ognisku, po czasy współczesne, kiedy nawet struktura czipsów ziemniaczanych udoskonalana jest przez sztab ekspertów w specjalnych laboratoriach. Przedstawiając historię jedzenia, twórcy programu pokazują, jaki wpływ miała ona na naszą cywilizację i poszczególne kultury. Każdy odcinek poświęcony jest innemu zagadnieniu - od mięsa po tzw. śmieciowe jedzenie - omawianemu przez uznanych szefów kuchni, ekspertów i naukowców. W programie występują m.in. José Andrés, Graham Elliot, Padma Lakshmi, Nigella Lawson, Nobuyuki Matsuhisa, Andrew F. Smith i Richard Wrangham.
W tym odcinku
Żywność wysoko przetworzona zupełnie nie przypomina tego, co jedli nasi przodkowie. Pojawiła się stosunkowo niedawno. W okresie międzywojennym powstały słynne mielonki w puszkach o nazwie SPAM. W czasie II wojny światowej opracowano nowe technologie przetwarzania żywności, którą wykorzystywano w racjach żołnierzy. Impulsem dla przemysłu spożywczego był też moment, kiedy kobiety zaczęły pracować zawodowo. Wtedy szybkie i łatwe do przygotowania posiłki stały się koniecznością. Obecnie zalewa nas żywność wysoko przetworzona. Budzi ona kontrowersje ze względu na wysoką zawartość cukru, tłuszczu i soli. To, czy pozostaniemy przy takiej diecie, może być kluczowe dla naszej przyszłości.