x
Krótka historia jedzenia: Gorączka cukru (5)

Krótka historia jedzenia: Gorączka cukru (5)

(Eat: The Story of Food: Sugar Rushes)

serial dokumentalny USA 2015   od 12 lat
W skrócie:Cukier pomógł zbudować imperia, a nawet stał się paliwem napędzającym rewolucję przemysłową. Od chwili, gdy opracowano metodę przetwarzania trzciny cukrowej człowiek zaspokaja apetyt na słodycze.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Zrealizowana z rozmachem opowieść o rozwoju sztuki kulinarnej - od momentu, gdy nasi przodkowie po raz pierwszy upiekli mięso w ognisku, po czasy współczesne, kiedy nawet struktura czipsów ziemniaczanych udoskonalana jest przez sztab ekspertów w specjalnych laboratoriach. Przedstawiając historię jedzenia, twórcy programu pokazują, jaki wpływ miała ona na naszą cywilizację i poszczególne kultury. Każdy odcinek poświęcony jest innemu zagadnieniu - od mięsa po tzw. śmieciowe jedzenie - omawianemu przez uznanych szefów kuchni, ekspertów i naukowców. W programie występują m.in. José Andrés, Graham Elliot, Padma Lakshmi, Nigella Lawson, Nobuyuki Matsuhisa, Andrew F. Smith i Richard Wrangham.

W tym odcinku

Człowiek od zawsze robił wszystko, by zaspokoić apetyt na słodycze. Cukier pomógł zbudować imperia, a nawet stał się paliwem napędzającym rewolucję przemysłową. Od chwili kiedy tysiące lat temu w Indiach opracowano metodę przetwarzania trzciny cukrowej, aż po czasy nowoczesnych fabryk cukierków - jednym z naszych głównych zajęć jest udoskonalanie metod uzyskiwania smaku, bez którego nie możemy się obejść.