Koło historii: Kiedy kiszki marsza grają
cykl reportaży Polska 2015
Reżyseria: | Grzegorz Gajewski |
---|---|
W skrócie: | Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. W programie zaprezentowane będą potrawy typowe dla wojskowej gastronomii. Widzowie poznają m.in. sposób przygotowania krupniku, na podstawie przepisu z 1924 r. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 5 października za 5 dni |
4:52 | TVP Info |
Opis
Cykl reportaży poświęcony zapomnianym wydarzeniom z historii Polski i Europy.
Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. Najedzony i wypoczęty żołnierz to podstawa silnej armii. Tego zdania był sam Napoleon Bonaparte. Twórcy udowadniają, że żołnierski wikt to nie tylko grochówka i "komiśniak". W programie zaprezentowane będą trzy potrawy typowe dla dwudziestowiecznej wojskowej gastronomii. Widzowie poznają sposób przygotowania wojskowego krupniku, na podstawie przepisu z 1924 roku, austriackiego "Kartofelngulash" znanego choćby z "Przygód dobrego wojaka Szwejka" oraz kiełbasy po kawaleryjsku. Potrawy przyrządzą specjaliści od kuchni wojskowej, a cały proces zostanie wpisany w zainscenizowane wydarzenia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Grzegorz Gajewski reżyseria
Zobacz także
- Koło historii: Zbyt dumni, by żyć w niewoli - cykl reportaży - dziś, 30 września 22:45
- Koło historii: Spalone wsie - cykl reportaży - czwartek, 2 października 10:45
- Koło historii: Tak żyć warto było... - cykl reportaży - niedziela, 5 października 19:45
- Koło historii: Powrót ułanów - cykl reportaży - poniedziałek, 6 października 16:50
- Koło historii: Biały słoń patrzy w gwiazdy - cykl reportaży - poniedziałek, 13 października 17:50