Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Oświęcimia
magazyn kulinarny
W skrócie: | Remigiusz Rączka wybierze się do Oświęcimia, by odwiedzić najstarszy dom zakonny Towarzystwa Salezjańskiego w Polsce. Ugotuje makaron penne z orzechami i gorgonzolą oraz polentę z indykiem i sosem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do Oświęcimia, by odwiedzić najstarszy dom zakonny Towarzystwa Salezjańskiego w Polsce. Duchowni przybyli tam z Włoch w 1898 roku, by przejąć ruiny podominikańskiego klasztoru. Wybudowali tam szkołę z internatem, która funkcjonuje do dzisiaj. Prowadzący wraz z księdzem Bogusławem ugotuje makaron penne z orzechami i gorgonzolą, a także polentę z indykiem i sosem z gorgonzoli.