Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Oświęcimia

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Oświęcimia

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka wybierze się do Oświęcimia, by odwiedzić najstarszy dom zakonny Towarzystwa Salezjańskiego w Polsce. Ugotuje makaron penne z orzechami i gorgonzolą oraz polentę z indykiem i sosem.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do Oświęcimia, by odwiedzić najstarszy dom zakonny Towarzystwa Salezjańskiego w Polsce. Duchowni przybyli tam z Włoch w 1898 roku, by przejąć ruiny podominikańskiego klasztoru. Wybudowali tam szkołę z internatem, która funkcjonuje do dzisiaj. Prowadzący wraz z księdzem Bogusławem ugotuje makaron penne z orzechami i gorgonzolą, a także polentę z indykiem i sosem z gorgonzoli.