Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Czerwińska
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 23 listopada za 3 dni |
10:20 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu król Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald. Bywali tu również Zygmunt III Waza, król Władysław IV czy Jan Kazimierz. Od 1923 r. znajduje się w tym miejscu klasztor salezjanów. Remigiusz wraz z proboszczem pokazują, jak upiec chleb salezjański, przygotować hummus z czosnkiem niedźwiedzim i pierogi leniwe z karmelizowanymi truskawkami.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Dominikanie z Gidel - magazyn kulinarny - sobota, 22 listopada 13:10
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanki z Krzyżanowic - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 15:25
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Karmelici z Wadowic - magazyn kulinarny - niedziela, 30 listopada 15:45
