Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pallotyni z Karczówki
| W skrócie: | W XVII wieku jako podziękowanie za oddalenie zarazy w Karczówce w Kielcach wzniesiono kościół i klasztor. Jest to również ważne miejsce historyczne, będące jednym z ognisk powstania styczniowego. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 14 grudnia za 7 dni |
15:20 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
W XVII w. jako podziękowanie za oddalenie zarazy w Karczówce w Kielcach wzniesiono kościół i klasztor bernardyński. Jest to również ważne miejsce historyczne, będące jednym z ognisk powstania styczniowego. W 1957 roku księża pallotyni ze Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego objęli klasztor i organizują tu m.in. spotkania medytacyjne. Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi właśnie to malownicze wzgórze. Przygotuje polędwiczki z Karczówki w warzywach i śledzia w oleju lnianym.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Werbiści z Chludowa - magazyn kulinarny - dziś, 7 grudnia 15:00
