Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pallotyni z Karczówki
W skrócie: | W XVII wieku jako podziękowanie za oddalenie zarazy w Karczówce w Kielcach wzniesiono kościół i klasztor. Jest to również ważne miejsce historyczne, będące jednym z ognisk powstania styczniowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
W XVII w. jako podziękowanie za oddalenie zarazy w Karczówce w Kielcach wzniesiono kościół i klasztor bernardyński. Jest to również ważne miejsce historyczne, będące jednym z ognisk powstania styczniowego. W 1957 roku księża pallotyni ze Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego objęli klasztor i organizują tu m.in. spotkania medytacyjne. Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi właśnie to malownicze wzgórze. Przygotuje polędwiczki z Karczówki w warzywach i śledzia w oleju lnianym.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 11:45 i 6 późniejszych emisji
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Urszulanki z Rybnika - magazyn kulinarny - piątek, 31 maja 11:45