Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanki z Krzyżanowic
magazyn kulinarny Polska
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor w Krzyżanowicach. Siostry prowadzą dom dla kobiet niepełnosprawnych umysłowo w dawnym pałacu. Przygotowuje śląski bogracz z kluseczkami i kłobuczki. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 29 listopada za 9 dni |
15:25 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka odwiedza Klasztor Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Maryi Nieustającej Pomocy w Krzyżanowicach. Siostry prowadzą dom dla zwierząt i kobiet niepełnosprawnych umysłowo w dawnym pałacu księcia Lichnowskiego. Bywali tam niegdyś Ludwig van Beethoven i Franciszek Liszt. Remigiusz przygotowuje z siostrami śląski bogracz z kluseczkami i kłobuczki.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Dominikanie z Gidel - magazyn kulinarny - sobota, 22 listopada 13:10
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Czerwińska - magazyn kulinarny - niedziela, 23 listopada 10:20
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Karmelici z Wadowic - magazyn kulinarny - niedziela, 30 listopada 15:45
