Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanie z Prudnika
magazyn kulinarny Polska
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Stefan Wyszyński. Przygotowuje placki prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 16 listopada za 13 dni |
9:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów i Sanktuarium św. Józefa w Prudnickim Lesie, w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Prymas Stefan Wyszyński. Wraz z bratem Salezym przygotowują placki Prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika z czornymi kluskami i dymfkrautem.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - magazyn kulinarny - sobota, 8 listopada 12:30 i 2 późniejsze emisje
