x
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanie z Prudnika

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanie z Prudnika

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Stefan Wyszyński. Przygotowuje placki prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 8 maja
za 3 dni
11:45 TVP Historia 2

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów i Sanktuarium św. Józefa w Prudnickim Lesie, w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Prymas Stefan Wyszyński. Wraz z bratem Salezym przygotowują placki Prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika z czornymi kluskami i dymfkrautem.