Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanie z Prudnika
magazyn kulinarny Polska
W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Stefan Wyszyński. Przygotowuje placki prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 8 maja za 3 dni |
11:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów i Sanktuarium św. Józefa w Prudnickim Lesie, w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Prymas Stefan Wyszyński. Wraz z bratem Salezym przygotowują placki Prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika z czornymi kluskami i dymfkrautem.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 11:45 i 1 późniejsza emisja
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Dominikanie z Gidel - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Czerwińska - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanki z Krzyżanowic - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Karmelici z Wadowic - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Werbiści z Chludowa - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pallotyni z Karczówki - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 11:45