Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Dominikanie z Gidel
magazyn kulinarny Polska
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach. W 1615 roku sprowadzono tu dominikanów. Kucharz przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 22 listopada pojutrze |
13:10 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach, w powiecie radomszczańskim. W 1615 roku sprowadzono tu dominikanów, by strzegli cudownej figurki Matki Bożej z Dzieciątkiem. Kucharz przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Czerwińska - magazyn kulinarny - niedziela, 23 listopada 10:20
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanki z Krzyżanowic - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 15:25
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Karmelici z Wadowic - magazyn kulinarny - niedziela, 30 listopada 15:45
