Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bonifratrzy z Cieszyna
magazyn kulinarny Polska
| W skrócie: | Remigiusz Rączka jedzie do klasztoru bonifratrów w Cieszynie. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do klasztoru bonifratrów w Cieszynie, którzy przybyli do tego miasta w 1700 roku z zamiarem stworzenia tam szpitala. Obecnie zakonnicy prowadzą tu Dom Pomocy Społecznej dla mężczyzn. Mają również własną aptekę oraz poradnię ziołoleczniczą. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 15:30
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa - magazyn kulinarny - niedziela, 28 grudnia 10:35
