Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bernardyni z Leżajska
W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza zespół klasztorny bernardynów w Leżajsku. Tutaj, według tradycji, Tomaszowi Michałkowi, pracownikowi miejscowego browaru, ukazała się Matka Boska ze św. Józefem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka odwiedza przepiękny zespół klasztorny bernardynów w Leżajsku. Tutaj, według tradycji, niejakiemu Tomaszowi Michałkowi, pracownikowi miejscowego browaru, ukazała się Matka Boska ze św. Józefem. Jest to jedyne znane miejsce w Polsce, gdzie objawił się św. Józef, a sam klasztor i bazylika to perły barokowej architektury. Kucharz wraz z bratem Władysławem przyrządzi regionalne dania: podkarpackiego kasiarza z kaszy jaglanej oraz bernardyński bulion grzybowy z pierogami z mięsem.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 11:45
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 11:45 i 6 późniejszych emisji
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Urszulanki z Rybnika - magazyn kulinarny - piątek, 31 maja 11:45