Jestem z Polski (2/18)
| W skrócie: | Elżbieta podzieli się swoją wiedzą na temat mafijnej historii włoskiej miejscowości Corleone. Filmowcy odwiedzą jej ranczo i rodzinny gaj oliwny. Specjałem tej części Sycylii są owcze sery. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. Widzowie poznają ich inspirujące historie i ciekawostki związane z nowymi ojczyznami uczestniczek programu. Panie opowiadają m.in. o tym, z jakich powodów opuściły kraj i udały się na emigrację. W tym sezonie Agata, mieszkanka Jaen w Hiszpanii, ujawnia, co wspólnego ma legenda o smoku wawelskim z miejscowym podaniem o jaszczurce. Wymienia również podobieństwa i różnice między Jaen i Kielcami. W lokalnym barze zachęca ekipę do spróbowania ciastek churros i byczych jąder. Inna uczestniczka programu, mieszkająca w Corleone Elżbieta, pokazuje m.in., jak wygląda zbiór oliwek i proces tłoczenia oliwy.
W tym odcinku
Elżbieta, mieszkająca w Corleone rolniczka, dzieli się swoją wiedzą na temat mafijnej historii miasta i regionu. Filmowcy odwiedzają jej ranczo i rodzinny gaj oliwny, położony na terenach słynących z wyjątkowych upałów. Widzowie dowiedzą się, jak wygląda w tych warunkach zbiór oliwek. Następnie zobaczą proces tłoczenia oliwy. Elżbieta przybliża również codzienne życie i zwyczaje śródziemnomorskich górali, wypasających owce na sycylijskich halach. Specjałem regionu są owcze sery. Uczestniczka odcinka oprowadza również po najciekawszych zakątkach Corleone, skąd wywodzili się dwaj najwięksi sycylijscy mafiozi, Toto Riina i Provenzano. Sekrety ich przestępczej działalności można lepiej poznać, zwiedzając Muzeum Mafii i Antymafii CIDMA.
Zobacz także
- Jestem z Polski (1/9) - serial dokumentalny - poniedziałek, 15 grudnia 16:50
- Jestem z Polski (4/9) - serial dokumentalny - wtorek, 16 grudnia 16:50
- Jestem z Polski (8/9) - serial dokumentalny - środa, 17 grudnia 16:50
