Jak to działa?: Smak (81)
W skrócie: | Większość osób zna cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Nie tak dawno wyodrębniono piąty smak podstawowy - umami, który określa się jako lekko słonawy smak mięsny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Radosław Brzózka tłumaczy podstawowe prawa fizyki, które rządzą zjawiskami w otaczającym świecie. Jako przykłady posłużą mu urządzenia, z których ludzie korzystają na co dzień. Efektowne eksperymenty przekonują, że fizyka nie musi być trudna i nudna. Widzowie zobaczą, jak ciekawość świata i chęć rozwiązania problemów pomogła naukowcom i wynalazcom skonstruować takie urządzenia jak telefon komórkowy, kuchenka mikrofalowa czy aparat fotograficzny.
Większość osób zna cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Nie tak dawno wyodrębniono piąty smak podstawowy - umami, który określa się jako lekko słonawy smak mięsny. Badacze podejrzewają, że istnieją nieodkryte jeszcze receptory reagujące na co najmniej kilka innych smaków - tłusty, metaliczny czy wodny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Radosław Brzózka gospodarz
Zobacz także
- Jak to działa?: Modele latające (40) - magazyn popularnonaukowy - wczoraj, 9 maja 23:45
- Jak to działa?: Jak działa ptak? (140) - magazyn popularnonaukowy - dziś, 10 maja 6:05
- Jak to działa?: Sztuczna inteligencja (36) - magazyn popularnonaukowy - dziś, 10 maja 23:25
- Jak to działa?: Elektrownia atomowa (35) - magazyn popularnonaukowy - sobota, 11 maja 23:30
- Jak to działa?: Bakterie (33) - magazyn popularnonaukowy - niedziela, 12 maja 23:30
- Jak to działa?: Made in Poland, cz. 2. (141) - magazyn popularnonaukowy - poniedziałek, 13 maja 6:20
- Jak to działa?: Gry komputerowe (31) - magazyn popularnonaukowy - poniedziałek, 13 maja 23:40
- Jak to działa?: Światłowody (142) - magazyn popularnonaukowy - wtorek, 14 maja 6:25
- Jak to działa?: Małe jest wielkie, czyli kompresja danych (134) - magazyn popularnonaukowy - wtorek, 14 maja 15:15 i 1 późniejsza emisja
- Jak to działa?: Szyfrowanie (29) - magazyn popularnonaukowy - wtorek, 14 maja 23:30