Historia kuchni polskiej: W czasach króla Jana (9)
| Reżyseria: | Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork |
|---|---|
| W skrócie: | Jan III Sobieski był wielkim smakoszem. Przeżył kryzys, gdy jego pasztetnik odszedł z pracy. Miał zamiłowanie do kawy i napoju czekoladowego. Eksperci odtworzą potrawy, badając gust kulinarny króla. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Jan III Sobieski, znany przede wszystkim jako zwycięzca spod Wiednia i mecenas sztuki, wyróżniał się także jako wielki smakosz. Przeżył kryzys, gdy jego pasztetnik postanowił odejść z pracy, co podkreślał w swoich zapiskach słowami, że jedzenie jest tym, co można uznać za jedną największych przyjemności na świecie. Król miał zamiłowanie do kawy i napoju czekoladowego, a także interesował się ogrodnictwem, nadzorował przygotowywanie konfitur i zimowych zapasów. Z jego czasów pochodzą nie tylko przepisy na wykwintne dania elit, ale też potrawy spożywane przez poddanych oraz praktyczne porady dotyczące przetwórstwa żywności. W programie Jarosława Dumanowskiego eksperci oraz Maciej Nowicki odtworzą dawne potrawy, badając gust kulinarny Sobieskiego i jego podwładnych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Rostworowski
reżyseria
-
Mirosław Bork
reżyseria
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17) - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 15:10
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia PRL-u - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 16:50
- Historia kuchni polskiej: Od św. Marcina do Bożego Narodzenia (26) - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 13:20 i 3 późniejsze emisje