Historia kuchni polskiej: Paul Tremo. Obiady czwartkowe (12)
| Reżyseria: | Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork |
|---|---|
| W skrócie: | Po objęciu tronu przez Stanisława Augusta w Polsce rozpoczął się okres modernizacji. Maciej Nowicki podejmuje się rekonstrukcji potraw typowych dla tamtego okresu, takich jak popularna baranina. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Po objęciu tronu przez Stanisława Augusta w Polsce rozpoczął się okres modernizacji, któremu towarzyszyły intensywne spory polityczne. Krytycy zarzucali królowi i jego otoczeniu rezygnację z narodowych tradycji na rzecz zagranicznych wzorców. Podczas Sejmu Wielkiego ponownie rozgorzała debata na temat wpływu obcych trendów, a członkowie opozycji antykrólewskiej manifestowali swoje stanowisko, wybierając tradycyjne polskie ubiór, goląc głowy i zapuszczając wąsy. Zastanawiano się również, czy naśladowanie obcych wzorców odnosi się także do kulinariów. Jarosław Dumanowski, razem z ekspertami, analizuje działalność Paula Tremo, francuskiego kucharza na dworze Stanisława Augusta, który organizował słynne obiady czwartkowe, podczas których król gościł literatów i uczonych. Maciej Nowicki podejmuje się rekonstrukcji potraw typowych dla tamtego okresu, takich jak popularna baranina, by lepiej zrozumieć, dlaczego to właśnie przepisy Tremo były uważane za bardziej polskie niż te autorstwa Wojciecha Wincentego Wielądka.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Rostworowski
reżyseria
-
Mirosław Bork
reżyseria
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Od św. Marcina do Bożego Narodzenia (26) - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 13:20 i 3 późniejsze emisje
