Historia kuchni polskiej: Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni
W skrócie: | W renesansie uważano, że cztery elementy - ogień, ziemia, powietrze i woda - odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Maciej Nowicki próbuje odtworzyć przepisy z czasów Mikołaja Kopernika. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Mikołaj Kopernik, znany przede wszystkim jako astronom, zajmował się także ekonomią, był duchownym i lekarzem. Jego zainteresowania medycyną w okresie renesansu prowadziły również do eksploracji dietetyki. W tamtym czasie uważano, że cztery podstawowe elementy, takie jak ogień, ziemia, powietrze i woda, odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Na tej podstawie rozwijano zalecenia zdrowotne i żywieniowe, popularne było podejście zwane dietetyką humoralną. Zielniki opisujące właściwości dietetyczne roślin, zbóż, warzyw i mięsa cieszyły się dużym uznaniem. Spotkania z Kallimachem oraz studia medyczne w Bolonii i Padwie uczyniły Kopernika zwolennikiem tej formy dietetyki, którą stosował w swojej praktyce medycznej. Jarosław Dumanowski bada dietetyczne zasady z czasów Kopernika, a Maciej Nowicki próbuje odtworzyć przepisy z pierwszej połowy XVI wieku.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Kulinarne zjednoczenie i smak dwudziestolecia - magazyn kulinarny - piątek, 15 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: "Kapłon we flaszy" - sekrety Stanisława Czernieckiego (8) - magazyn kulinarny - sobota, 16 sierpnia 8:10 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: W czasach króla Jana (9) - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja