Historia kuchni polskiej: Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni
| W skrócie: | W renesansie uważano, że cztery elementy - ogień, ziemia, powietrze i woda - odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Maciej Nowicki próbuje odtworzyć przepisy z czasów Mikołaja Kopernika. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Mikołaj Kopernik, znany przede wszystkim jako astronom, zajmował się także ekonomią, był duchownym i lekarzem. Jego zainteresowania medycyną w okresie renesansu prowadziły również do eksploracji dietetyki. W tamtym czasie uważano, że cztery podstawowe elementy, takie jak ogień, ziemia, powietrze i woda, odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Na tej podstawie rozwijano zalecenia zdrowotne i żywieniowe, popularne było podejście zwane dietetyką humoralną. Zielniki opisujące właściwości dietetyczne roślin, zbóż, warzyw i mięsa cieszyły się dużym uznaniem. Spotkania z Kallimachem oraz studia medyczne w Bolonii i Padwie uczyniły Kopernika zwolennikiem tej formy dietetyki, którą stosował w swojej praktyce medycznej. Jarosław Dumanowski bada dietetyczne zasady z czasów Kopernika, a Maciej Nowicki próbuje odtworzyć przepisy z pierwszej połowy XVI wieku.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Jan Szyttler. Kołdunki i chłodniki - magazyn kulinarny - wtorek, 18 listopada 15:10
