Historia kuchni polskiej: Jak kucharka mieszczańska stała się kucharzem doskonałym (11)
magazyn kulinarny Polska 2024-2025
Reżyseria: | Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork |
---|---|
W skrócie: | W Polsce po pierwszym rozbiorze panuje względna stabilizacja. Wojciech Wielądko wydaje w 1783 roku "Kucharza doskonałego", który staje się bestsellerem swojej epoki. Poznamy jego kilka przepisów. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 28 października za 13 dni |
15:10 | TVP Polonia |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Pod koniec XVIII wieku świat stoi w obliczu ogromnych zmian. W Polsce po pierwszym rozbiorze panuje względna stabilizacja. Stanisław August decyduje się na ostrożne reformy. Opozycja powołuje się na hasła narodowe, sięgając po tradycję. Obok wciąż wydawanej książki Czernieckiego pojawiła się kolejna popularna pozycja. Wojciech Wielądko wydaje w 1783 roku "Kucharza doskonałego", który szybko staje się bestsellerem swojej epoki. O książce opowie historyk Jarosław Dumanowski, a opisane potrawy zrekonstruuje rekonstruuje historyk i kucharz Maciej Nowicki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Rostworowski reżyseria
-
Mirosław Bork reżyseria
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Król Stanisław Leszczyński i moda na dania znad Wisły (10) - magazyn kulinarny - wtorek, 21 października 15:10