Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni: Malezja (3)
(Gok's Chinese Takeaway)
W skrócie: | W Malezji żyje niemal siedmiomilionowa chińska społeczność. Kuchnie obu krajów się przenikają. Wśród dań, które przyrządzi Gok, znajdą się m.in. płaszczka w curry i pączki z kurczakiem rendang. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Gok Wan to znany na świecie stylista, projektant mody i prezenter telewizyjny. Jego pasją jest także kuchnia, zwłaszcza chińska, z którą związany był od dziecka. Jego ojciec prowadził orientalną restaurację w angielskim Leicester, a mały Gok Wan od ósmego roku życia pomagał mu w pracy. Dorosły Gok postanawia wyruszyć na wyprawę dookoła świata, odwiedzając chińskie społeczności, żyjące poza krajem ojczystym, by odkryć ich styl przygotowywania rodzimych potraw.
W tym odcinku
W Malezji żyje niemal siedmiomilionowa chińska społeczność. Kuchnie obu krajów wpływają na siebie wzajemnie już od XV wieku. Gok poznaje potomków chińskich osadników, pokazujących mu sposoby przygotowania dań fusion, z użyciem aromatycznych, lokalnych przypraw. Zainspirowany nowymi smakami Gok przygotuje własną ucztę, a wśród dań znajdą się m.in. płaszczka w curry z ostrą pastą rampeh i pączki z kurczakiem rendang.