Fabryki smaku: Tęczowe słoneczniki (4)
(Food Factory 5: Sunny Side Up)
W skrócie: | Kamery śledzą, jak na półki sklepowe trafiają następujące produkty: pyszne tęczowe cukierki, ocet ryżowy i wyśmienite karmelki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 26 kwietnia dziś |
11:00 | Nat Geo People |
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Każdego dnia 25 milionów ziaren słoneczników, zatapianych w czekoladzie i zamykanych w kolorowej skorupce, staje się tęczowymi drażami. Zobaczymy też, jak przebiega proces produkcji octu ryżowego, który jest wytwarzany w Kalifornii od prawie czterech wieków. Poznamy też dawnego mistrza szermierki, a obecnie właściciela fabryki tajskich zup w torebce. Do ich przygotowania wykorzystywane są najlepsze lokalne produkty. Na koniec twórcy serii zdradzają sekret pysznych karmelków, w których powstanie ogromny wkład mają tysiące pszczół.
Zobacz także
- Fabryki smaku: Zjem dżem (24) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 3:35
- Fabryki smaku: Pułapka na musy (25) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 4:00
- Fabryki smaku: Makaronowy zawrót głowy (5) - serial dokumentalny - dziś, 26 kwietnia 11:30
- Fabryki smaku: Złoto w płynie (6) - serial dokumentalny - dziś, 26 kwietnia 12:00
- Fabryki smaku: Wegańskie słodkości (7) - serial dokumentalny - dziś, 26 kwietnia 12:30
- Fabryki smaku: Odyseja smaku (8) - serial dokumentalny - dziś, 26 kwietnia 13:00
- Fabryki smaku: Dania z ikrą (9) - serial dokumentalny - dziś, 26 kwietnia 13:30
- Fabryki smaku: Toast za tost (13) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:35
- Fabryki smaku: Grzanki grzechu warte (14) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 4:00
- Fabryki smaku: Święto Dziękczynienia (7) - serial dokumentalny - sobota, 27 kwietnia 6:00