Fabryki smaku: Smaki Japonii (18)

Fabryki smaku: Smaki Japonii (18)

(Food Factory 3: A Taste of Japan)

serial dokumentalny Kanada 2013-2014   b.o.
W skrócie:Widzowie zobaczą, jak w kanadyjskich fabrykach powstają: korzenne piwo, czekoladowe ciastka i sos sojowy Tamari.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 20 września
jutro
8:00 Discovery Science
wtorek, 1 października
za 12 dni
8:00 Discovery Science

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku zobaczymy, jak wygląda proces warzenia korzennego piwa. Jest ono przygotowywane w partiach po 4000 litrów, do których dodaje się całe łopaty przypraw i kory brzozowej. Dowiemy się też, dlaczego przepyszne torciki czekoladowe muszą być ręcznie zanurzane w ciemnej czekoladzie. Uzyskanie sosu sojowego tamari zajmuje nawet sześć miesięcy, podczas gdy koszerna maca musi być skończona w ciągu 18 minut, gdyż w przeciwnym razie wszystko będzie do wyrzucenia.

Zobacz także