Fabryki smaku: Owsiane śledztwo (16)

Fabryki smaku: Owsiane śledztwo (16)

(Food Factory: The Original Granola Bar)

serial dokumentalny Kanada 2012   od 12 lat
W skrócie:Widzowie mają okazję się przekonać, jak produkuje się ser pleśniowy, ciastka ryżowe, batoniki owsiane i mieszankę warzywną do grillowania.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 1 września
za 7 dni
11:30 National Geographic Channel

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

Zanim powstanie smakowity baton musli, ziarna zboża muszą przejść ściśle określony proces przygotowania. Twórcy serii przybliżą też swoim widzom przebieg pracy w pewnej fabryce produkującej najwyżej jakości mieszanki warzywne na grilla. Zdradzą również, że tajemnica niebieskiego sera tkwi w odrobinie zwykłej pleśni, jaką można znaleźć w każdej jaskini. Natomiast w produkcji wafli ryżowej najważniejsze są ciepło i ciśnienie.

Zobacz także