Fabryka jedzenia: Shaken Not Stirred (3)
(Food Factory 4: Shaken Not Stirred)
W skrócie: | Odcinek o nietopiącym się serze i shakerach do smoothie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 26 maja za 7 dni |
12:05 | Nowa TV |
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Zimny azot jest niezbędny, aby sprzedawać gotowe do zmiksowania koktajle owocowe. Widzowie dowiedzą się również, jak surowe ziarna kakao zamieniają się w tabliczkę czekolady. W programie także odpowiedź na pytanie, dlaczego paneer, twaróg używany szeroko w kuchni indyjskiej, nie topi się w trakcie gotowania. Na koniec pikantna tajemnica musztardy z wasabi.
Zobacz także
- Fabryka jedzenia (22) - serial dokumentalny - dziś, 19 maja 12:30
- Fabryka jedzenia (10) - serial dokumentalny - poniedziałek, 20 maja 7:30
- Fabryka jedzenia (11) - serial dokumentalny - wtorek, 21 maja 7:30
- Fabryka jedzenia (12) - serial dokumentalny - środa, 22 maja 7:30
- Fabryka jedzenia (13) - serial dokumentalny - czwartek, 23 maja 7:30
- Fabryka jedzenia (14) - serial dokumentalny - piątek, 24 maja 7:30
- Fabryka jedzenia (23) - serial dokumentalny - sobota, 25 maja 11:05
- Fabryka jedzenia (24) - serial dokumentalny - sobota, 25 maja 11:35
- Fabryka jedzenia: Breakfast in Shred (25) - serial dokumentalny - sobota, 25 maja 12:05
- Fabryka jedzenia: Pasta Master (26) - serial dokumentalny - sobota, 25 maja 12:30