Fabryka jedzenia: Elbow Grease (6)
(Food Factory 5: Elbow Grease)
W skrócie: | Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji słodkich wiśniowych ciągutek, makaronu rurek i serniczków z żurawiną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Tym razem odwiedzamy działającą od stulecia wytwórnię cukierków w San Francisco. Powstają tu słynne wiśniowe ciągutki w ilości 1,8 miliona sztuk na jedną partię. Zobaczymy też, jak według tradycyjnej włoskiej receptury produkowany jest makaron w kształcie rurek. Pyszne serniczki z żurawiną zostały stworzone jako świąteczny eksperyment. Teraz jednak ku uciesze łasuchów pieczone są przez cały rok. W programie także kulisy produkcji chakri - egzotycznych chrupkich przekąsek o południowoazjatyckim smaku.
Zobacz także
- Fabryka jedzenia (24) - serial dokumentalny - niedziela, 25 maja 12:00
- Fabryka jedzenia: Breakfast in Shred (25) - serial dokumentalny - niedziela, 25 maja 12:30
- Fabryka jedzenia: Pasta Master (26) - serial dokumentalny - sobota, 31 maja 12:00
- Fabryka jedzenia: Pop Goes the Cake (1) - serial dokumentalny - sobota, 31 maja 12:30
- Fabryka jedzenia: Noodling Around (1) - serial dokumentalny - poniedziałek, 2 czerwca 7:30
- Fabryka jedzenia: Liquid Gold (2) - serial dokumentalny - wtorek, 3 czerwca 7:30
- Fabryka jedzenia: Cut the Cheese (3) - serial dokumentalny - środa, 4 czerwca 7:30
- Fabryka jedzenia: Snack Odyssey (4) - serial dokumentalny - czwartek, 5 czerwca 7:30
- Fabryka jedzenia: Red Red Vine (5) - serial dokumentalny - piątek, 6 czerwca 7:30