Fabryka jedzenia: Cut the Cheese (3)
(Food Factory 5: Cut the Cheese)
W skrócie: | Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 4 czerwca za 13 dni |
7:30 | Nowa TV |
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
W tym odcinku odwiedzamy zakład, w którym produkuje się owocowe batoniki. Na jedną partię tego słodkiego, ciągnącego się przysmaku zużywa się 80 tysięcy jabłek, pochodzących z doliny Okanagan w Kolumbii Brytyjskiej. Obejrzymy również fabrykę w Quebecu, w której wytwarzane są pyszne serowe przekąski. W Toronto zobaczymy, jak powstają batoniki inspirowane broadwayowskim musicalem. Poznamy również proces produkcji kanadyjskiego guacamole.
Zobacz także
- Fabryka jedzenia (22) - serial dokumentalny - sobota, 24 maja 12:00
- Fabryka jedzenia (23) - serial dokumentalny - sobota, 24 maja 12:30
- Fabryka jedzenia (24) - serial dokumentalny - niedziela, 25 maja 12:00
- Fabryka jedzenia: Breakfast in Shred (25) - serial dokumentalny - niedziela, 25 maja 12:30
- Fabryka jedzenia: Pasta Master (26) - serial dokumentalny - sobota, 31 maja 12:00
- Fabryka jedzenia: Pop Goes the Cake (1) - serial dokumentalny - sobota, 31 maja 12:30
- Fabryka jedzenia: Noodling Around (1) - serial dokumentalny - poniedziałek, 2 czerwca 7:30
- Fabryka jedzenia: Liquid Gold (2) - serial dokumentalny - wtorek, 3 czerwca 7:30