x

Raymond Blanc: sekrety kuchni (4)

(Raymond Blanc's Kitchen Secrets: Winter Vegetables)

magazyn kulinarny Wielka Brytania 2010   od 12 lat
W skrócie:Na początek Raymond przyrządzi prostą sałatkę z gotowanego na parze buraka z wędzonym łososiem, chrzanowym creme fraiche oraz dressingiem z octu balsamicznego. Ugotuje też śmietankowo-orzechowe puree.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Pochodzący z Francji Raymond Blanc uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy na świecie. Nagrodzony gwiazdkami Michelina pasjonat gotowania słynie ze swoich wyjątkowych technik. W programie podzieli się wiedzą, aby każdy mógł stworzyć danie na miarę szefa kuchni. Każdy odcinek będzie poświęcony wybranym produktom, na przykład dziczyźnie czy drożdżom. Obok samego Raymonda na ekranie pojawią się zaproszeni przez niego goście specjalni.

Na początek Raymond przyrządzi prostą sałatkę z gotowanego na parze buraka z wędzonym łososiem, chrzanowym creme fraiche oraz dressingiem z octu balsamicznego. Ugotuje również śmietankowo-orzechowe puree z selera podawane z jeżynowym sosem oraz dziką kaczką o chrupiącej skórce. Następne danie to prosta i niewymagająca specjalnych wycieczek do sklepu zupa z brukwi wodnej - doskonały posiłek na mroźny, zimowy dzień. Warto dodać, że Raymond swoich sił w krojeniu brukwi spróbuje w mieście szczególnie związanym z tym produktem, Arlesford w hrabstwie Hampshire. Na koniec kucharz przygotuje zimową sałatkę warzywną z dyni, buraka i leśnych grzybów, której smak podkreśli sos na bazie czerwonego wina.