Makłowicz w podróży: Podróż 27. Madera - Goście archipelagu
W skrócie: | Relacja z wizyty na archipelagu Madera. Gość z Krakowa degustuje m.in. typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z wizyty Roberta Makłowicza na archipelagu Madera. W 1479 roku na jedną z wysp Santo Porto przybył Krzysztof Kolumb. W jednym z najstarszych budynków, zwanym domem Kolumba, jest dziś muzeum poświęcone słynnemu podróżnikowi. Na placu w ogródku miejscowej restauracji gość z Krakowa degustuje typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. Następnie Makłowicz odwiedza gospodarstwo skansen, gdzie można zobaczyć, jak wyspiarze z Santo Porto wypiekali chleb bolo do caco. Po przygotowaniu na dziedzińcu gospodarstwa miejscowego dania, wołowiny z papryką, Robert przenosi się na Maderę. Na wyspie mieszkało wiele znamienitych osób m.in. cesarz Karol Habsburg, Winston Churchill, a także podobno Władysław Warneńczyk. Zwiedzanie wyspy Makłowicz rozpoczyna od wioski rybackiej Cmara de Lobos, co po portugalsku znaczy zatoka wilków. W portowej knajpce degustuje najpopularniejszy napój na Maderze, którego nazwa poncha - pochodzi od angielskiego punch, czyli ponczu, rumu mieszanego z sokami owocowymi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wzwyż po ryż - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:40
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Od podszewki - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Morze Czerwone - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 8:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:15 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Górska Barbagia - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Odwieczna - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Hiszpania - Costa Tropical - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 16:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Silvretta - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 10:05