36,6°C (9)
W skrócie: | Ewa Drzyzga rozmawia ze specjalistami o wyborze produktów żywieniowych. Podejmuje temat bezpiecznego rozmrażania żywności. Przybliża również problem kleszczy, których przybywa z każdym rokiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Ewa Drzyzga i profesor Krzysztof Łabuzek ponownie podpowiadają jak dbać o zdrowie. W tym sezonie zajmą się m.in. nawykami żywieniowymi u dzieci. Każdy odcinek to nowi ciekawi goście - nie tylko specjaliści, ale też gwiazdy. Widzowie poznają przełomowe odkrycia ze świata medycyny. Otrzymają ponadto sprawdzone porady.
Ewa Drzyzga wraz z doktor Joanną Myszkowską-Ryciak - specjalistką od dietetyki pediatrycznej oraz edukacji żywieniowej - sprawdza, co ludzie nabywają w sklepach i rekomenduje zdrowsze produkty. Często to dzieci decydują o zawartości koszyka, wymuszając na rodzicach określone zakupy. Prowadząca rozmawia z psychodietetykiem Katarzyną Dudek o tym, jak reagować na podobne zachowania. Kolejnym poruszanym problemem jest rozmrażanie żywności. Wzrost temperatury sprawia, że bakterie i drobnoustroje gwałtownie się namnażają. Nieraz potrzebują one zaledwie pięciu stopniu. Ewa Drzyzga przybliża też temat kleszczy, których przybywa z każdym rokiem. Radzi, jak zminimalizować zagrożenie chorobami odkleszczowymi. W odcinku znajdą się ponadto sposoby przeciwdziałania starczowzroczności. Gościem programu zostanie Dawid, który przez sześć lat był sparaliżowany od klatki piersiowej w dół, a dziś spaceruje po krakowskim rynku. Umożliwiła to przełomowa terapia: elektrostymulacja celowana rdzenia kręgowego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Ewa Drzyzga gospodarz