Wszystko o jedzeniu: Orzechy (11)
(The Know-it-all-Guide to...)
W skrócie: | Poznamy informacje na temat orzechów oraz ich zastosowania w kuchni i poza nią. Dowiemy się m.in., jak gołymi rękami rozłupać orzech włoski i czy to prawda, że niektóre orzechy są radioaktywne. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełen humoru i ciekawostek serial o najpopularniejszych produktach spożywczych - ich historii, zaletach i sposobie wytwarzania. Każdy odcinek poświęcony jest jednej grupie jedzenia, np. pieczywu, serom czy lodom, i obok podstawowych informacji zawiera również mnóstwo przydatnych wskazówek, interesujących statystyk, a także proste przepisy kulinarne. W programie również wizyty w lokalach, które specjalizują się w danym rodzaju produktów. Na koniec poznajemy upodobania kulinarne Amerykanów, którzy biorą udział w sondach dotyczących ich preferencji - są pytani np. o to, czy wolą pieczywo białe czy ciemne albo o ulubiony smak lodów.
W tym odcinku
Tym razem poznamy mnóstwo ciekawostek i przydatnych informacji na temat orzechów oraz ich zastosowania w kuchni i poza nią. Dowiemy się między innymi, jak gołymi rękami rozłupać orzech włoski i czy to prawda, że niektóre orzechy są radioaktywne. Przekonamy się również, że masło orzechowe może być pomocne przy pozbywaniu się lepkich śladów po naklejkach. W programie także wizyta w zakładzie, w którym produkuje się solone fistaszki. Od pastowania butów do przepisu na pyszne ciasto orzechowe - to wszystko znajdziemy w dzisiejszym odcinku.
Zobacz także
- Cześć, czy mogę Cię zjeść?: Orzechy (61) - magazyn poradnikowy - poniedziałek, 13 maja 10:00