x
To je Borowicz. Podróże ze smakiem (40)

To je Borowicz. Podróże ze smakiem (40)

magazyn kulinarny Polska 2020   b.o.
W skrócie:Podróżnik, opuszczając Helsinki, trafia na fińskie bezdroża usiane tysiącami jezior. Odwiedza m.in. Park Narodowy Torronsuo. Próbuje lokalnych przysmaków takich jak ryynimakkara i leipajuusto.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

W tej odsłonie programu Adam Borowicz, pochodzący ze Śląska wielki pasjonat gotowania, opuszcza deszczowe Wyspy Brytyjskie. Poszukiwanie nowych smaków rozpocznie od Austrii. Kolejno przeniesie się na Wyspy Kanaryjskie, do Słowenii, Bośni i Hercegowiny, Albanii oraz Macedonii. Będzie on nie tylko odkrywać tamtejszą kuchnię, ale też poznawać ciekawe miejsca. Nie zabraknie także inspirującego łączenia śląskich przepisów z lokalnymi produktami i słynnej już "kosztpróby" prowadzącego w miejscowych restauracjach.

Znany podróżnik, opuszczając Helsinki, trafia na fińskie bezdroża usiane tysiącami jezior. Podziwia leśny krajobraz parku Aulanko obok Hameenlinny, odwiedza rozległy Park Narodowy Torronsuo i zagląda do Muzeum Muminków w Tampere. Próbuje też lokalnych przysmaków: ryynimakkara, leipajuusto czy całej gamy jagód i borówek. Jadąc w głąb Finlandii, Borowicz dociera Turku, przez wieki najważniejszego miasta tej części Europy. Wizytę rozpoczyna od zwiedzania skansenu, by potem udać się do tradycyjnej sauny. Dalej szlak wiedzie pasjonata sztuki kulinarnej wzdłuż wybrzeża Zatoki Botnickiej aż do do portu Vaasa i wysp w cieśninie Kvarken Północny. Tam, mając widok na najdłuższy most w kraju, Borowicz przygotuje lohikeitto, krzepiącą fińską zupę z łososia.