Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Dolina Paznaun
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza Dolinę Paznaun w Tyrolu. Zwiedza destylarnię sznapsa i serowarnię i kosztuje Schweinbraten. Sam przyrządza tyrolską zupę serową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
W dzisiejszym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Dolinę Paznaun w zachodnim Tyrolu. W dawnych czasach ten wysokogórski region był przez pół roku zasypany śniegiem i całkowicie odcięty od świata. Sytuacja zmieniła się dopiero po wybudowaniu nowej linii kolejowej. Gość z Polski zwiedza główne miasta położone w Dolinie Paznaun - Ischgl miejsce zimowego wypoczynku turystów z Europy i Galtür, w którym znajduje się ciekawa ekspozycja poświęcona lawinom śnieżnym. W lutym 1999 roku w Galtür zeszły dwie lawiny, które zniszczyły miasto i zabiły ponad 30 osób. Kolejny przystanek to Kapel. Makłowicz zwiedza tam destylarnię sznapsa i serowarnię, a w jednym z pensjonatów kosztuje miejscowego specjału Schweinbraten, czyli pieczeń wieprzową z knedlem bułczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Sam na skarpie nad główną drogą doliny Robert przyrządza Almkäse Supe tyrolską zupę serową.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Silvretta - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wokół stolicy - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:00
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wzwyż po ryż - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:40
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Od podszewki - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Morze Czerwone - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 8:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 12:15 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Górska Barbagia - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Odwieczna - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 6:55