Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku
W skrócie: | Czas przednówka często wiązał się dla dawnych mieszkańców wsi z głodem. Placki przyrządzano z trawy, na mąkę przerabiano perz. Karol, idąc tym tropem, przygotuje kotleciki z dodatkiem suszonych liści. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czas przełomu zimy i wiosny, czyli przednówka, często wiązał się dla dawnych mieszkańców wsi z głodem. Kiedy brakowało już wszystkiego: ziemniaków, owoców, kasz czy mąki, używano najróżniejszych zamienników. Placki przyrządzano z dziko rosnącej trawy, zwanej manną, na mąkę przerabiano perz, a w skrajnych niedoborach surowca uzupełniano go suszonymi liśćmi lipy, mieloną korą brzozy, wrzosów, wiórów drewna czy żołędziami. Polewki gotowano z młodymi ostami, komosą lub podagrycznikiem. Karol, idąc tym tropem, przygotuje kotleciki rybne z dodatkiem suszonych liści, gotowany pasztet rybny z grochem i kapustą oraz bigosek, czyli potrawę z kawałków ryby i raków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - niedziela, 5 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - niedziela, 5 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - niedziela, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 11:15 i 6 późniejszych emisji