Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula
W skrócie: | Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Karol Okrasa przygotuje m.in. kwaśną zupę cebulową z twarogiem, a także łososia w cebulowej marynacie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 4 maja dziś |
15:25 | TVP Polonia (z napisami) |
środa, 8 maja za 4 dni |
7:00 | TVP Polonia |
piątek, 10 maja za 6 dni |
0:30 | TVP Polonia |
sobota, 11 maja za 7 dni |
16:25 | TVP HD |
poniedziałek, 13 maja za 9 dni |
18:40 | TVP Rozrywka |
wtorek, 14 maja za 10 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Jest składnikiem słynnej francuskiej zupy, włoskiej konfitury czy angielskiego chutneyu. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia czy grillowania, a na surowo jest nieodzownym dodatkiem do sałatek czy śledzia w oleju. Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawę inspirowaną rzeszowskim żurkiem - kwaśną zupę cebulową z twarogiem; pieczonego łososia w cebulowej marynacie, podanego z glazurowaną cebulką perłową i sałatką z kopru włoskiego oraz żeberka wieprzowe pieczone z cebulowym sosem BBQ, podane z serowo-cebulowymi kluseczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - dziś, 4 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - niedziela, 5 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - niedziela, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:15