Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran. Przygotuje gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 3 maja za 5 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 6 maja za 8 dni |
8:20 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnej kuchni polskiej szafran był jedną z najbardziej lubianych przypraw. Nadawał piękną złotą barwę i niezwykły aromat babom wielkanocnym czy sosom. Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran na tarasowych polach nieopodal Szklarskiej Poręby. Kucharz przygotuje trzy potrawy - inspirowaną dawną kuchnią polską gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00