Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza na Mazury do Starych Jabłonek. Robi pasztety, wykorzystując tradycyjne regionalne składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z łopatki jeleniej i podgardla wieprzowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyruszy na Mazury do Starych Jabłonek. Odwiedzi swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Przygotowuje się je z różnych rodzajów mięs, podrobów, ryb, serów i warzyw. Karol zrobi trzy pasztety, wykorzystując tradycyjne mazurskie składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z dziczyzny, z łopatki jeleniej i wędzonego podgardla wieprzowego, aromatyzowany mazurskimi podgrzybkami. W drugiej wersji wykorzysta świeże mazurskie ryby, sos z kaparów i jabłek. Na koniec zrobi pasztet z kaczki, z dodatkiem musu z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 22:00