x
Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole

Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole

magazyn kulinarny Polska 2018   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa opowie o mięczakach na staropolskim stole. Przygotuje mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze oraz w sosie grzybowym z kluskami śląskimi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 13 maja
za 10 dni
19:15 TVP Rozrywka (z napisami)
wtorek, 14 maja
za 11 dni
8:15 TVP Rozrywka

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć polska kuchnia kojarzona jest stereotypowo z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. Dla polskich królów, Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III, świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy z Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów, biskup Ignacy Krasicki. Nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. Prowadzący przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi.

Twórcy (pokaż wszystkich)